Обвиниха финансиста Джефри Епстайн за трафик с цел сексуална експлоатация и заговор. Той бе арестуван ден в събота, 6 юли, съобщиха световните агенции.

Обвинението е от Федералната прокуратура в САЩ. Епстайн е обвинен в създаване и поддържане на мрежа за сексуална експлоатация на десетки непълнолетни момичета. Някои от тях са били на по 14 години.

Епстайн е богат мениджър на хедж фондове. Сред влиятелните му приятели са бившият президент на САЩ Бил Клинтън, настоящия Доналд Тръмп и британския принц Андрю.

Той бе арестуван след преразглеждане на пазено в тайна споразумение, което финансистът сключил с прокуратурата. През 2008 г. Епстайн се призна за виновен пред съд във Флорида по обвинения, че е подтиквал и доставял с цел проституция лица на възраст под 18 години. Споразумението сложи край на разследване, което можеше да доведе до доживотен затвор за Епстайн.

Тогава финансистът беше осъден на 13 месеца затвор и трябваше да плати обезщетения на десетки от някогашните си жертви. Ъпстайн беше включен в регистър на извършителите на сексуални посегателства.