Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян предупреди депутатите, че в страната ще възникнат големи безредици, ако не бъде избран за премиер по време на запланувания днес парламентарен вот.

"Има информация, че (бившите президенти) Серж Саркисян и Роберт Кочарян - известният тандем, планират отново да яхнат властта", каза Пашинян по време на специално заседание на парламента.

Той предупреди за "истинско политическо цунами", ако не бъде избран за министър-председател.

Хиляди арменци се събраха в столицата Ереван преди гласуването.

Пашинян, лидерът на протестното движение, което свали Серж Саркисян от премиерския пост през миналата седмица, е единственият кандидат за министър-председател. Той твърди, че е единственият, който може да се справи с корупцията, бедността и непотизма в страната.

Но той се нуждае от подкрепата на управляващата Републиканска партия, която има мнозинство в парламента, за да бъде избран на гласуване в законодателния орган.

Пашинян е номиниран от коалиция "Елк" ("Изход").

Източник, запознат с преговорите между Пашинян и Републиканската партия, каза пред АФП, че те са сключили споразумение преди няколко дни, управляващата партия се е съгласила да го подкрепи.

Но изглежда, че споразумението вече не е в сила, което означава, че на опозиционера му липсват няколко гласа.

"По време на среща през нощта, ръководена от Серж Саркисян, републиканците решиха да попречат на утрешното гласуване на премиер", каза Пашинян във видеопослание в ранните часове на днешния ден, призовавайки стотици хиляди да излязат на улицата.