Губернаторът на Оклахома във вторник подписа един от най-рестриктивните закони за абортите в Съединените щати, часове след като изтеклото проекторешение на Върховния съд посочи предстоящия край на законния аборт в цялата страна, съобщи barrons.

"Горд съм, че подписвам този закон. Представлявам всичките четири милиона жители на Оклахома, които с огромна категоричност искат да защитят неродените деца, написа Кевин Стит в акаунта си в Twitter. Законът предвижда медицински изключения, при които е допустимо да се извърши аборт, но не и в случай на изнасилване или кръвосмешение.

Ако проекторешението бъде потвърдено от съда, законите за абортите незабавно ще бъдат оставени на решение на отделните законодателни органи на щатите, като почти половината се очаква да въведат забрани или нови ограничения.

Байдън иска Върховният съд да блокира спорната забрана за аборти в Тексас

Байдън иска Върховният съд да блокира спорната забрана за аборти в Тексас

След като апелативен съд възстанови рестриктивния закон

За много жени потенциалната загуба на права на аборт в райони на Съединените щати повишава перспективата да бъдат принудени да пътуват стотици мили за процедурата или да раждат при травматични обстоятелства.

Републиканците като Стит настояваха усилено от години да отменят Роу и стана само въпрос на време, след като трима консервативни съдии бяха назначени при бившия президент Доналд Тръмп, измествайки политическия баланс на Върховния съд рязко надясно.