Около 20% от анкетираните руснаци биха искали техните деца или внуци в бъдеще да изберат професията на разузнавач. Това показват публикувани резултати на проучване на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирани от ТАСС.

Денят на военния разузнавач, установен с указ на президента на Русия от 31 май 2006 г., се отбелязва в руските Въоръжени сили на 5 ноември.

Резултатът от допитването показва, че руснаците високо оценяват професията на разузнавача. Уважението, с което се ползват в обществото представителите на тази професия, е 4,32 бала от 5 възможни. Доходите и нивото на заплатата е 4,10 бала, влиятелността - 4,02 бала.

Най-известният филм за разузнавачите се оказва лентата "Седемнадесет мига от пролетта", според 43% от анкетираните.

Участвалите в проучването си спомниха филма "Щит и меч" (5%), тетралогията за Михаил Тулве (3%), филмите за агент 007 (2%), "ТАСС е упълномощена да заяви..." (1%) и други. Около 30% от участниците не са могли да си спомнят нито един филм за разузнавачи.

Сред най-известните разузнавачи руснаците определиха Рихард Зорге (15%), Максим Исаев (Щирлиц) (8%) и Николай Кузнецов (5%).

Президентът на Русия Владимир Путин е на четвърто място. Него са определили 4% от респондентите. 

Шпионката Анна Чапман влезе в борда на голяма руска банка

Шпионката Анна Чапман влезе в борда на голяма руска банка

През последните 3 години Чапман беше съветничка на президента на банката

Анкетираните си спомниха Анна Чапман (1%) и Сергей Скрипал (1%). Около 69% от руснаците не са могли да си спомнят нито един разузнавач.

Проучването на "ВЦИОМ-Спутник" е проведено на 31 октомври сред 1600 пълнолетни граждани под формата на телефонно интервю. Максималната грешка с вероятност 95% не надвишава 2,5%. 

Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал

Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин "вероятно" е одобрил атаката срещу бившия руски агент