Кортизоновият спрей срещу астма, за който беше съобщено, че предпазва от тежко протичане на COVID-19, може да доведе до обрат в лечението на коронавирусната инфекция. Медикаментът предотвратява нарушаването на белодробните функции и същевременно ускорява оздравяването, и значително намалява риска от пост-COVID синдром, предаде Дойче веле.

Още през февруари екипът около Мона Бафадел и Санджай Рамакришнан от университетската клиника в Оксфорд съобщи за многообещаващи резултати, сега те са публикувани и в специализираното издание "The Lancet".

Учените от Оксфорд са установили, че две впръсквания (сутрин и вечер) от кортизоновия спрей, съдържащ съставката Будезонид, намаляват с 90% риска от тежка форма на COVID-19, а при по-леките форми скъсяват времетраенето на болестта. На учените е направило впечатление, че макар хората, страдащи от астма, да имат затруднения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с COVID-19. Причината: редовната употреба на т.нар. глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително действие и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко използваните глюкокортикоиди е Будезонид, чийто ефект върху болни от COVID-19 пациенти е бил изследван от британските учени.

COVID-19: Лекарство за лечение на астма намалява с 90% приема в болница

COVID-19: Лекарство за лечение на астма намалява с 90% приема в болница

Инхалаторен будезонид (стероид) намалява риска от спешна грижа или хоспитализация с 90%

Групата от общо 146 пациенти е била разделена на две. Още в ранния стадий на болестта - тоест, в първите седем дни след появата на леки симптоми, едните са ползвали два пъти дневно спрей срещу астма, съдържащ Будезонид, а другите са лекувани по стандартната терапия. Резултатите показали, че в рамките на първите 28 дни рискът от болничен престой и тежка форма на COVID-19 при първата група пациенти бил с 90% по-нисък, отколкото при заболелите от втората група. Сред тях 11 души са развили тежка форма на COVID-19 и били приети в болница, докато в групата, приемаща Будезонид, имало само двама души с тежка форма на заболяването. В тази група значително по-малко били и пациентите с висока температура.

Учените от Оксфорд твърдят, че ефектът от Будезонид е сходен с този на ваксините срещу COVID-19 и по-силен от въздействието на всички изпробвани досега медикаменти, прилагани върху пациенти с тежка форма на заболяването. Освен това били отчетени съвсем малко нежелани странични ефекти и по-малко дълготрайни симптоми, водещи до т.нар. пост-COVID синдром.

Пост-Ковид синдром – някои увреждания се проявават месеци по-късно

Пост-Ковид синдром – някои увреждания се проявават месеци по-късно

29-годишна германка разказва...

Германският здравен експерт Карл Лаутербах изрази силен оптимизъм. Според него, британското изследване е много сериозно и може да доведе до обрат в лечението на COVID-19. Резултатите са логични от клинична гледна точка, защото антивъзпалителният ефект на препарата върху белия дроб може да осуети нарушаването на белодробните функции, смята Лаутербах.

Изследването е било финансирано от британско-шведската компания AstraZeneca, чиято ваксина срещу Ковид-19 от седмици е обект на критики и съмнения. AstraZeneca произвежда инхалатор, съдържащ Будезонид. Търговското му наименование е "Symbicort".