Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил пред депутати от партията си "Ликуд" в понеделник, че силните държави могат да окупират територии и да преместят хора без последствия, пише "Таймс оф Израел".

Израелската медия отбелязва, че изглежда Нетаняху има предвид предполагаемо безразличие на арабите към наложения от Израел контрол над Западния бряг.

"Силата е най-важният компонент във външната политика. Окупацията e безсмислена. Цели империи са превземали и са подменяли населението, но никой не говори за тях. Силата е ключът, това е разликата в нашата политика към арабския свят", изтъкнал министър-председателят на среща на партията, провела се при закрити врата.

"Силата променя всичко и променя нашите политики по отношение на арабските държави, има и други държави по този начин", добави той, като има предвид държави, които тайно са заинтересовани да установят дипломатически отношения с еврейската държава.

Той също така е отхвърлил идеята, че териториални отстъпки от Израел могат да донесат мир. Според Нетаняху това може да доведе само до краткосрочни промени и нищо повече.

Министър-председателят вярва, че само технологичната сила може да доведе до съгласие с арабския свят, тъй като "отстъпките се възприемат като слабост".