Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че проверките за сигурност на румънските летища могат да помогнат на Шенген, давайки надежда, че балканската страна е все по-близо до присъединяване към зоната, цитиран от АП.

Той подчерта, че Румъния е приложила система за проверка на пътници, които летят от румънски летища.

Това е важна структура за нашета сигурност. За нас това е съществена точка в борбата срещу тероризма и поради тази причина трябва да се проведат дискусии в Брюксел, за да се види как румънските летища могат да допринесат за Шенгенското пространство с тяхната ефективност”, поясни Оланд.

Румъния се опитва да се присъедини към Шенген от години, но не може да си осигури единодушно подкрепата на всички 26 члена – частично заради проблеми с корупцията.

Президентът на източноевропейската страна Клаус Йоханис приветства позитивно изказванията на френския си колега, подчертавайки, че чувства, че Румъния е подкрепяна от Франция в опита си да се присъедини към Шенген.

„Румъния се държи като реален член на Шенген”, убеден Йоханис.

Преди срещата на върха на ЕС в Братислава Оланд заяви още: „Европа трябва да бъде надежда. Ако не е надежда, вече не е Европа. Беше надежда дълго време за тези в нея. Това е отворен пазар, валута, мир, капацитет, който има глас, чут по света”.

Той обаче добави, че „тази надежда се изпарява. Трябва да подновим тази надежда чрез младите хора в Европа, мобилността, изследванията, възможността за развитие, откриване на работни места – това е приоритетът, който ще подчертая в Братислава”.

Оланд положи венец пред гробница на незнайния войн, подчертавайки, че това е първата държавна визита на френски президент от Жак Ширак, който посети Румъния през 1997 година.

По-късно днес френският президент ще открие завод на Airbus в централната част на страната, който ще произвежда военни и граждански хеликоптери от следващата година. От 2020 година ще започне да произвежда по 15 хеликоптера на година. 350 нови работни места ще бъдат открити.

Френският държавен глава е придружен от 30 бизнес лидери в Румъния.