Западните сили трябва да заемат по-твърда позиция спрямо ролята на Русия в Сирия.

Това призова бившият президент на Франция Франсоа Оланд, който даде първото си интервю по международни въпроси след оттеглянето си от власт през 2017 г., информира "Политико".

Въпросът е как трябва повече да реагираме на Владимир Путин, отколкото на Башар Асад, каза Оланд пред "Монд" и призна, че се чувства "отговорен" за ескалиралото насилие.

Тъй като позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп е неясна, от Европа и НАТО зависи как да се реагира на действията на Русия в Близкия изток, изтъкна Оланд и добави, че е престанал да мълчи за ситуацията в Сирия, защото е "солидарен" към страданието на кюрдите и се чувства отговорен за офанзивата на сирийските правителствени сили в Източна Гута.

Оланд призова за създаване на забранени за полети зони над Гута и Африн, за да се прекратят бомбардировките над цивилни.

Според него натискът на Русия може да бъде упражняван чрез "санкции, търговски правила, петролни и газови въпроси".

"Като се позволява на Анкара да бомбардира нашите кюрдски съюзници в Сирия, Москва се стреми към разделение на НАТО. Русия се превъоръжава от няколко години, ако заплашва, трябва да бъде заплашена", призова Оланд.