Все повече читатели плащат за онлайн новини по света, въпреки че нивото на доверие към медиите като цяло остава много ниско, информира АФП, позовавайки се на проучване.

Около 20% от анкетираните американци са заявили, че са се абонирали за онлайн медии (4% повече спрямо предходната година). 42% от норвежците (8% нагоре), 13% от холандците (3% повече) и по 10% във Франция и Германия плащат за онлайн новини.

Но 1/3 или половината от абонатите плащат за големи медийни организации като "Ню Йорк таймс", сочи годишният доклад на Институт "Ройтерс" за дигиталните новини (Digital News Report).

Някои читатели също обаче започват да се абонират за повече от една медия, плащайки за местна или специализирана в допълнение към новинарски източник на национално ниво, отбелязват авторите на изследването. Голяма част от интернет потребителите обаче казват, че нищо не може да ги убеди да плащат за онлайн новини - около 40% в САЩ и 50% във Великобритания.

YouGov е провел онлайн проучване в 40 държави за Институт "Ройтерс" през януари 2020 г., като във всяка държава са анкетирани по 2000 респонденти. Извършени са допълнителни проучвания в шест държави през април, за да се анализира първоначалният ефект от коронавируса.

Здравната криза е възродила интереса към телевизиите. Зрителската аудитория е нараснала с 5% средно. Телевизията е основният източник на информация заедно с онлайн медиите.

Вестниците са сериозно засегнати от пандемията от коронавирус.

Изследването също е установило, че доверието към медиите е паднало на най-ниското ниво от първия доклад през 2012 г., като само 38% казват, че те се доверяват на медиите през повечето време. Доверието към медиите варира в различните държави - от 56% във Финландия и Португалия до 23% във Франция и 21% в Южна Корея.

В доклада се отбелязва, че интернет проникването в България е 67%. Най-популярните медии в България са основните телевизии и техните онлайн сайтове. 86% се информират онлайн в България, а 77% по телевизията, 71% в социалните медии и 24% от вестници. 66% използват компютър, за да четат новини, а 74% четат през телефоните си. В страната ни най-много се доверяват на БНР и БНТ. Като цяло 33% се доверяват на новините.