Онтарио обяви извънредно положение в отговор на две седмици протести срещу ограниченията на Covid-19, съобщава БиБиСи. 

Заповедта дойде, докато демонстрациите продължават да затварят части от Отава и мост, ключов вход за търговията между САЩ и Канада.

Блокирането на важна инфраструктура ще е незаконно според заповедта, каза премиерът на Онтарио Дъг Форд. Протестиращите могат да получат до една година затвор и глоба от 100 000 долара.

Говорейки на пресконференция в петък, Форд каза, че заповедта ще се прилага за всеки, който възпрепятства движението на стоки, хора и услуги по международните гранични пунктове, летища, пристанища и големи магистрали.

"Ще има последствия и те ще бъдат тежки", каза той.

"Днес, използвайки властта на губернатора на Онтарио, обявявам извънредно положение", протестите са незаконни и трябва да приключат незабавно. Форд каза, че позицията на протестиращите "е била чута от властите ясно" и е "време е да се прибират у дома". Протестиращите нямат право да нарушават живота на други граждани и да нарушават веригите за доставка.

Освен това шофьорите на камиони могат да бъдат лишени от лицензи за работа и да им отнемат номерата на. Форд също така каза, че регионът е разположил допълнителни полицейски сили в Отава и Уиндзор.

САЩ предлагат помощ на Канада заради "Конвоя на свободата"

САЩ предлагат помощ на Канада заради "Конвоя на свободата"

Зоват Отава да използва федерални правомощия, за да вдигне блокадата