Южна Африка се бори с климатично критично положение. Нивата на глад в региона достигнаха безпрецедентен мащаб, предупреждава ООН, пише "Гардиън".

Години на суша, наводнения и икономически проблеми оставиха 45 милиона души пред сериозен недостиг на храна. Жените и децата поемат по-голямата тежест, подчертават от Световната продоволствена програма (WFP).

Зимбабве вече е изправена пред най-големия глад от десетилетие. 7,7 милиона души - половината от населението - преживяват остра липса на храна. Но има доказателства, че ситуацията "значително се е влошила" през последните месеци.

Около 20% от хората в Замбия и Лесото също се борят с недохранване, а 10% от населението в Намибия, подчертават от WFP. Кризата е подсилена от скока на цените на хранителните продукти, мащабните загуби на добитък и растящата безработица.

16-те държави от Общността за развитие на държавите от Южна Африка, регион, разглеждан като климатична "гореща точка" от Междуправителствения панел за климатични промени, са имали само един нормален сезон с успешна реколта през последните пет години. Сезонните превалявания са закъснели в много държави и експерти от ООН прогнозират, че има 60% вероятност през следващите месеци да има още една лоша реколта.

Централните и западните райони са засегнати от най-голямата суша през последните 35 г.

Миналата година циклон в Мозамбик, Малави и Зимбабве отне живота на 900 души, хиляди останаха без дом и повече от 1 милион души имаха недостиг на храна.

WFP планира да окаже помощ на 8,3 милиона души в осемте най-засегнати държави в региона: Зимбабве, Замбия, Мозамбик, Мадагаскар, Намибия, Лесото, Есватини (Свазиленд) и Малави.

WFP е събрала 205 милиона долара от необходимите 489 милиона долара за подпомагане на Южна Африка.