Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване, съобщава ДПА.

Да унищожим тези оръжия, преди те да унищожат нас, настоя той в началото на тридневната конференция във Виена с около 80 държави, подписали международен договор за забрана на ядрените оръжия.

Настоящият световен арсенал от около 13 000 ядрени бойни глави е рецепта за възможно унищожение на планетата, при положение че светът е изпълнен с конфликти и недоверие, подчерта шефът на ООН.

От своя страна, председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер определи Договора за забрана на ядрените оръжия като "крайъгълен камък".

САЩ нащрек за руски ядрени оръжия, ако Путин реши да ги използва

САЩ нащрек за руски ядрени оръжия, ако Путин реши да ги използва

Лойд Остин: Русия не иска конфликт с НАТО, това много бързо ще ескалира в конфронтация, която никой не иска да вижда

Споразумението, влязло в сила през януари 2021 г., задължава държавите да не участват в никакви дейности, свързани с ядрените оръжия, и призовава да се отчитат хуманитарните последици от тях.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг открои спешната необходимост от пълно ядрено разоръжаване. Австрия беше един от инициаторите на договора.

Документът е подписан от 86 държави и ратифициран от 65. Целта му е да разшири Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който влезе в сила през 1970 г.

Девет държави притежават ядрени оръжия. Те, а също и НАТО, не участват в Договора за забрана на ядрените оръжия.

Светът е пред нова ядрена надпревара

Светът е пред нова ядрена надпревара

Предупреждение от SIPRI