Съединените щати не вярват, че руският президент Владимир Путин иска военна конфронтация с НАТО, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в сряда, докато Москва се бори да постигне целите си в Украйна три месеца след инвазията си, пише "Ройтерс".

"Докато гледате изчисленията на Путин, моето виждане - и съм сигурен, че председателят има собствено мнение - но моето мнение е, че Русия не иска конфликт с НАТО", каза Остин по време на изслушване в Конгреса.

Съединените щати са нащрек и следят внимателно бъдещите действия на Русия, тъй като руският президент Владимир Путин може да реши да "използва ядрени или хиперзвукови оръжия" в бъдеще, коментира Остин.

"Не бих казал, че тъй като той е използвал хиперзвуково оръжие, това ще го накара да бъде готов да стигне по-далеч, за да използва ядрено оръжие", каза Остин пред Камарата на представителите на САЩ.

Доклад от преди ден намекна, че Русия досега е използвала хиперзвукови оръжия от 10 до 12 пъти от началото на войната в Украйна, съобщи във вторник Washington Examiner, позовавайки се на източник от Министерството на отбраната на САЩ. 

Остин се съмнява, че Русия ще разшири войната, като например атакува ракетни обекти в Полша, защото сблъсък с НАТО, "това е битка, която той наистина не иска да има", каза Остин.

Това много "бързо ще ескалира в друг тип конфронтация, която никой не иска да вижда".

Русия припомни за ядрената си доктрина

Русия припомни за ядрената си доктрина

Решението за използване на ядрени оръжия принадлежи на Путин