Принципите и условията за използване на ядрено оръжие от Москва са изложени във военната доктрина на Руската федерация и там трябвало да се търсят отговори на въпроса дали е възможен превантивен тактически удар на територията на Украйна от Русия, Това каза за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.

"Имаме военна доктрина, всичко е написано там. Тя не дава никакво друго тълкуване, освен това, което е написано черно на бяло", каза Грушко, отговаряйки на въпроса дали Москва изключва възможността за превантивен тактически ядрен удар по територия на Украйна.

През юни 2020 г. с указ на президента на Русия Владимир Путин бяха одобрени основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране. Този документ определя принципите на ядрено възпиране, както и условията на Руската федерация за използването на ядрени оръжия.

Според документа условията, определящи възможността Руската федерация да използва ядрени оръжия, са: получаването на надеждна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи териториите на Русия и (или) нейните съюзници, използването от противника на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение на територията на Русия и (или) нейните съюзници, въздействието на противника върху критични държавни или военни съоръжения на Руската федерация, чийто отказ ще доведе до нарушаване на реакцията на ядрената сили, агресия срещу Русия с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено.

Решението да се използва огромният ядрен арсенал на Русия, най-големият в света, принадлежи на руския президент, понастоящем Владимир Путин.

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс каза в събота, че Путин вярва, че не може да си позволи да загуби в Украйна и предупреди, че Западът не може да пренебрегне риска от използването на тактическо ядрено оръжие от Москва.

"Ние като разузнавателна общност не виждаме практически доказателства на този етап за планирането на Русия за разполагане или дори използване на тактически ядрени оръжия", каза Бърнс. Той обаче предупреди, че "залогът е много голям за Русия на Путин".

Путин, който многократно изразяваше негодувание от начина, по който Западът се отнасяше към Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г., казва, че Украйна е била използвана от Съединените щати, за да заплашва Русия.

Русия: Западът е в последен етап на провокации в Украйна

Русия: Западът е в последен етап на провокации в Украйна

Щатите преминават към използването на оръжия за масово унищожение, според Захарова

Той оправда заповедта си от 24 февруари за "специална военна операция" с думите, че Украйна преследва рускоговорящите си граждани и Съединените щати искат да разширят военния алианс на НАТО по начин, който да застраши Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън описва нахлуването на Путин в Украйна като част от много по-широка глобална битка между демокрацията и автокрацията. Той също така нарече Путин военнопрестъпник и каза, че руският президент не може да остане на власт.

Какво би станало, ако Русия използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Какво би станало, ако Русия използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Това е примерна симулация