Процесът срещу Сейф ал Ислам Кадафи, синът на сваления лидер на Либия Муамар Кадафи, който е осъден на смърт задочно, не отговаря на международните стандарти и той трябва да се изправи пред Международния наказателен съд по обвинения в убийство.

Това съобщи Организацията на обединените нации, цитирана от Ройтерс.

Откакто баща му беше свален през 2011 г., Сейф е държан в Зинтан, където е разположена една от фракциите, която оспорва властта след убийството на Кадафи. Сейф беше осъден на смърт за военни престъпления в съд в Триполи през юли 2015 година, включително за убийството на протестиращи по време на революцията. Силите в Зинтан обаче отказват да го предадат, заявявайки, че не могат да се доверят на властите в Триполи дали той няма да избяга.

В доклад на ООН за процеса срещу 37 обвиняеми, включително срещу Сейф, се посочват редица сериозни нарушения - такива като продължително задържане без достъп до свиждане от роднини или адвокати и твърдения за мъчения, които не са разследвани.

Процесът не отговаря на международните норми и стандарти за справедлив процес, а също така нарушава либийските закони в някои аспекти. По време на процеса не са разпитвани свидетели, което е подкопало възможността на обвиняемите да оспорят доказателствата.

"Този процес беше пропусната възможност за правосъдие", отбеляза в съобщение Върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хюсеин.

Сейф, бившият шеф на разузнаването Абдула ал Сенуси и бившият премиер Ал Багдади Махмуди са сред деветима души, осъдени на смърт чрез разстрел.

Касационният съд на Либия ще прегледа процедурите по случая, но не и фактите и доказателствата.

В доклада ООН призовава либийските власти да предадат Сейф на наказателния съд в Хага "в съответствие с международните задължения на Либия".

Международният наказателен съд не позволява смъртно наказание.

Прокурорът на Международния наказателен съд ще продължи да настоява за предаването на Кадафи, се подчертава в доклада.

Също така либийските власти се призовават да реформират правосъдната система.