Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея, съобщава АП.

Това са най-тежките санкции за последните 20 години. Те са в отговор на проведения ядрен тест и изстреляната ракета със спътник от страна на КНДР през 2016 година.

Резолюцията беше предварително съгласувана между САЩ и Китай.

САЩ и Китай, традиционен съюзник на КНДР, преговаряха седем седмици по новия пакет санкции, който включва задължителна инспекция на товари от и за Северна Корея по земя, въздух и вода; забрана на всякаква продажба или трансфер на малокалибрени оръжия на Пхенян и експулсиране на севернокорейски дипломати, които са въвлечени в „незаконни дейности”.

САЩ, западните им съюзници и Япония настояваха за нови санкции, които да засягат и други области освен ядрената и ракетна програма, но Китай не желае да се налагат рестриктивни мерки, които могат да заплашат стабилността на Северна Корея и да причинят колапс на икономиката. Въпреки това Пекин се съгласи да се наложат няколко икономически мерки.

В резолюцията е заложена забрана за износ на въглища, желязо и желязна руда, използвани за финансиране на ядрената и ракетна програма на Пхенян, както и забрана за износ на злато, титанова руда, ванадий руда и редки метали. Също така се забранява износ и внос на авиационно гориво.

Американският президент Барак Обама приветства новите санкции „като твърд, единен и подходящ отговор на международната общност”.

Международната общност изпрати на Пхенян просто послание: Северна Корея трябва да изостави тези опасни програми и да избере по-добър път за народа си, отбеляза Обама в съобщение на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък обяви, че резолюцията съдържа най-твърдите санкции за последните повече от 20 години. Ясно послание, по думите му, че светът няма да приеме Северна Корея като ядрена държава.

Във финансовия и банков сектор страните са задължени да замразят активите на компании и други организации, свързани с програмите на Северна Корея. Търговските представители на Северна Корея в Сирия, Иран и Виетнам са сред 16 физически лица, които са включени в „черен списък” на ООН, заедно с 12 севернокорейски компании.

От първия ядрен тест на КНДР през 2006 година ООН прие четири резолюции за налагане на санкции.