Пандемията на коронавирус влошава хуманитарната ситуация в най-смъртоносните конфликти в света и заплашва да отключи икономическо опустошение, което ще засили насилието, предупреждават дипломатите и експертите на Организацията на обединените нации, предаде AFP. 

COVID-19 възпрепятства програмите за помощ, отклонява вниманието и ресурсите на основните сили, които се борят със смъртоносния вирус и намалява паричните преводи към вече нестабилните икономически изтощителни икономики, казват те.

"Има много високо ниво на безпокойство, че икономическото му въздействие ще предизвика повече разстройство, повече конфликти", заяви експертът на ООН в Ню Йорк Ричард Гоуан.

"Все още сме само в началото на доста дълга драма", каза той.

Призивът на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за глобално прекратяване на огъня през март мина до голяма степен остана без внимание, тъй като битките продължават да бушуват в горещи точки като Йемен, Либия и Сирия.

Заключването ограничава движението на пратеници, мироопазващи войски и неправителствени агенции, възпрепятства усилията за посредничество и възпрепятства разпространението на отчаяно необходимата помощ на все по-уязвимите цивилни граждани.

"Гладът отново е на хоризонта. Конфликтът отново ескалира. Икономиката отново е в раздразнение. Хуманитарните агенции отново са почти счупени. И тогава новите проблеми - Covid-19 се разпространяват извън контрол", каза последният шеф на ООН за подпомагане Марк Лоукок.

Британският дипломат заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че коронавирусната криза е намалила паричните преводи, което отдавна е спасителен план за Йемен, с цели 70 на сто.

Той цитира скорошно проучване, което установи, че около половината от йеменските семейства са загубили поне 50 на сто от доходите си от април.

"Помогнете на Йемен сега или гледайте как страната попада в бездната", каза той.

Г-н Лоукок също съобщи за потискащи икономически новини от Сирия, чиято икономика е опустошена от почти десетилетие на гражданска война.

Той каза, че мерките за блокиране за ограничаване на разпространението на Covid-19 са един от факторите в сирийската икономика, която очаква да се свие с повече от седем процента през тази година.

Дипломатът добави, че загубата на работни места през последните месеци е увеличила безработицата от 42 на сто през миналата година до близо 50 на сто сега.

Дипломатите казват, че западните правителства намаляват размера на помощта, която изпращат в зоните на хуманитарна криза, тъй като се съсредоточават върху възстановяването на собствените си коронавирусни икономики.

През януари, на среща на върха, организирана от Германия в Берлин, световните лидери се ангажираха да поддържат оръжие ембарго като част от план за прекратяване на деветгодишния конфликт.

"Сега очевидно фокусът на Германия е върху подпомагане на европейската икономика", каза г-н Гован от експертния център на Международната кризисна група.

Експертите наблюдават също с особено загриженост Ливан, понастоящем затънал в най-тежката си икономическа криза след гражданската война през 1975-1990 г., с бягаща инфлация и банков капитал контролира бедността, отчаянието и гневните улични протести.

"Това е доста мрачна и потискаща картина в целия борд", каза дипломат на ООН.

"Икономическата криза просто ще изостря конфликта в тези страни", добави той.