Експерти на ООН по правата на човека призоваха Саудитска Арабия да освободи трима млади мюсюлмани-шиити, чиито смъртни присъди за участие в протести като непълнолетни са заменени, позовавайки се на обвинения в изтезания и несправедливи процеси, предаде "Ройтерс".

Историята на човешките права в кралството е подложена на нарастващ контрол на ООН и Запада. Миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу някои саудитци за убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., но пощадиха престолонаследника Мохамед бин Салман.

Държавната комисия по правата на човека на Саудитска Арабия заяви на 7 февруари, че трима млади мюсюлмани-шиити, осъдени на смърт, когато са били непълнолетни, са намалили наказанието до 10 години затвор.

Али Ал-Нимр, племенник на известния духовник на шиитите Нимр ал-Нимр, чиято екзекуция през 2016 г. предизвика демонстрации в Саудитска Арабия и Иран, е бил на 17 години, когато е задържан през февруари 2012 г. за участие в протести в източната провинция на страната. Той беше част от трио непълнолетни нарушители, които бяха изправени пред обезглавяване.

"Повтаряме призива си към властите да освободят г-н Али ал-Нимр, г-н Дауд ал-Мархун и г-н Абдула ал-Захер или най-малкото да им дадат нов опит в съответствие с международното право и стандарти, без забавяне ", се казва в изявление на експертите по правата на ООН с призив за отпадане на обвиненията.

Експертите, които включват Агнес Каламард, следователката на ООН по убийства, добавиха: "Продължаваме да получаваме твърдения за изтезания и малтретиране с цел извличане на признания и във връзка с налагането на смъртно наказание за престъпления, които не отговарят на праг на "най-тежки престъпления", изискван съгласно международното право. "

Те призоваха саудитските власти да потвърдят мораториум върху екзекуциите за престъпления с наркотици, обявен през януари "но все още не кодифициран".

Шефът на ООН за правата на човека Мишел Бачелет в редки публични коментари за Саудитска Арабия заяви миналия петък, че хората са незаконно задържани там и призова Рияд да отстоява свободата на изразяване и правото на мирни събрания.