Служители на ООН, които наблюдават спазването на санкциите върху Северна Корея, проверяват твърдения за евентуална военна и технологична сделка между Северна Корея и Венецуела, предаде "Ройтерс".

Експертен съвет на ООН е изпратил две писма до посланика на Венецуела в ООН Самуел Монкада относно предполагаемата сделка и предупреди, че тя може да противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на САЩ.

В писмо от 12 юни координаторът на групата пише, че подобно сътрудничество е признато като начин за Северна Корея да наруши съответните американски санкции и групата ще поиска отговор относно предполагаемото сътрудничество.

"Ройтерс" заяви, че писмата не предоставят подробности за сделка.

В годишния си доклад през март той обаче заяви, че е започнал проучване на възможно споразумение за военно и технологично сътрудничество, подписано от Диосдадо Кабело, който ръководи националното учредително събрание на Венецуела по време на пътуване до Пхенян през септември 2019 г.

През октомври миналата година президентът на Венецуела Николас Мадуро поздрави Кабело за "огромните споразумения", подписани по време на азиатското му турне, което включваше спирки в Северна Корея и Виетнам.