Увеличаващият се брой на завръщащите се по родните държави чуждестранни терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) и „Ал Кайда” - потенциално, за да извършат атаки, използват „тъмна мрежа” или криптирани съобщения, които разузнавателните агенции по света не могат да разшифроват.

Това алармират експерти на ООН в доклад, цитиран от световни агенции.

Експертите, които следят наложените санкции срещу екстремистките групи, обявиха, че правителствата срещат сериозни препятствия в опит разшифроването на съобщенията на терористите, което възпрепятства и следенето и разследването на радикални елементи.

Те поясниха, че нарасналото използване на „тъмната мрежа”- хиляди сайтове, които използват инструменти за поддържане на анонимност, и особено криптираните съобщения затрудняват дори най-добрите разузнавателни агенции да проникнат в това „огромно количество от съобщения”.

Авторите на доклада смятат, че правителствата потенциално губят технологичното си превъзходство в борбата с терористичните групи.

Панелът от експерти към Съвета за сигурност предупреждава, че заплахата от ДАЕШ и „Ал Кайда”е сериозна и различна. Правителствата, според експертите, вярват, че ДАЕШ има около 30 хиляди бойци в Сирия и Ирак.

В резултат на въздушни бомбардировки приходите от петрол за групировката са паднали между 30 и 50%, което пък е довело и до намаляване на заплатите на наемниците. Групировката печели по около 30 милиона долара на месец от данъци, изнудвания, продажба на електричество, вода, митнически такси, контрабанда на артефакти и други.