Комитетът по правата на човека към ООН публикува доклад, в който основният извод е, бе Русия не е в състояние за осигури на своите граждани сигурност и гаранция за основните им права.

Русия не може да даде защита за журналисти, активисти на различни движения, затворници и изобщо на всякакви граждани, които се противопоставят по един или друг начин на официалните власти.

Опозиционери заради свои действия са заплашени от нарушаване на основните им права, от физически мъчения, даже и от убийство, се посочва в доклада на ООН.

Групата, работила по правата на човека в Русия се състои от 18 души. Те се обръщат с призив към Кремъл да променят редица точки в руското законодателство.

Според тях също трябва да се конкретизира понятието „тероризъм" и „екстремизъм". Необходимо е и изпратените за лечение в психиатрия граждани да имат право на обжалване на съдебното решение за това.

Освен това докладът посочва, че руските власти носят отговорност за нападения на военнослужещи над мирни жители в Южна Осетия след августовска война с Грузия и призовават Москва да разследва внимателно тези случаи.