Организацията на обединените нации - ООН обяви, че несправедливите процеси срещу военнопленници се равняват на военни престъпления, след като трима чужденци бяха осъдени на смърт от проруски бунтовници.

Британските граждани Ейдън Аслин, Шон Пинер и мароканският гражданин Саадун Брахим бяха осъдени на смърт в четвъртък от проруските сепаратистки власти в отцепилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

Говорителят на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека каза в петък, че властите в проруските самопровъзгласили се републики в Украйна не са изпълнили основните гаранции за справедлив процес и "в случай на използване на смъртното наказание, гаранциите за справедлив процес са още по-важни".

"Върховният съд на ООН за правата на човека е загрижен за това, че така нареченият Върховен съд на самопровъзгласилата се Донецка народна република осъди на смърт трима военнослужещи", каза говорителят на ООН Равина Шамдасани в изявление. 

"Според главното командване на Украйна всички мъже са били част от украинските въоръжени сили и те не трябва да се считат за наемници", каза Шамдасани. "Подобни процеси срещу военнопленници представляват военно престъпление", добави тя. "От 2015 г. наблюдаваме, че така наречената съдебна система в тези самопровъзгласили се републики не е спазила основните гаранции за справедлив процес".

Великобритания няма да разговаря с Русия за осъдените на смърт бойци

Великобритания няма да разговаря с Русия за осъдените на смърт бойци

Според Лондон те попадат под защитата на Женевската конвенция

Аслин и Пинер се предадоха през април в Мариупол, южния украински пристанищен град, който бе превзет от руските войски през май след обсада. Саадун се предаде през март в източния украински град Волноваха.

Сепаратистите твърдят, че мъжете са "наемници" и нямат право на обичайната защита, предоставена на военнопленниците.

Семействата на Аслин и Пинър казаха, че двамата мъже са дългогодишни членове на украинската армия. Бащата на Саадун каза пред марокански онлайн вестник, че синът му не е наемник и че има украинско гражданство.

Британското правителство заяви, че Русия трябва да поеме отговорност за "фалшивия процес".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в изявление, че Обединеното кралство трябва да се обърне директно към властите на ДНР и каза, че реакцията на Лондон на подобни случаи е "често истерична".

Германското външно министерство заяви, че смъртните присъди са шокиращи и показват "пълното пренебрежение на Русия към основните принципи на международното хуманитарно право".

Лавров: Осъдените на смърт британци и мароканец са извършили престъпления в Донецк

Лавров: Осъдените на смърт британци и мароканец са извършили престъпления в Донецк

В момента процесите, се водят въз основа на законодателството на Донецката народна република