Великобритания дава приоритет на разговорите с Украйна, а не с Русия относно ситуацията с двама пленени британци, които бяха осъдени на смърт в един проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, каза говорителят на премиера Борис Джонсън в петък, цитиран от Ройтерс.

Двама британци и един мароканец, които бяха заловени по време на сраженията в Украйна, бяха осъдени на смърт в четвъртък от съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс определи осъждането на Ейдън Аслин и Шон Пинър като "грубо нарушение на Женевската конвенция" и повдигна въпроса пред украинския си колега Дмитро Кулеба в разговор в петък.

"Нашият приоритет е да работим с украинското правителство, за да се опитаме да осигурим тяхното освобождаване възможно най-бързо", каза говорителят на Джонсън, добавяйки, че службата им в украинската армия им осигурява защита съгласно международното право.

"Те получават защита съгласно Женевската конвенция като бойци на украинските въоръжени сили, поради което искаме да продължим да работим в тясно сътрудничество с украинската страна, за да се опитаме да ги освободим възможно най-бързо."

Попитан дали Великобритания ще говори с Русия, за да осигури освобождаването им, говорителят каза, че "нямаме редовно взаимодействие с руснаците".

Руското външно министерство заяви, че реакцията на Великобритания към присъдите "е истерична" и че Великобритания трябва да апелира пред властите на самопровъзгласилата се ДНР относно съдбата на войниците. Великобритания не признава ДНР и украинското правителство няма контрол върху части от Източна Украйна, които се управляват от сепаратистите.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че двамата британци и мароканецът Брахим Саадун са извършили престъпления на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

Сред държавите-членки на ООН само Русия признава цялата украинска провинция Донецк, голяма част от която остава под украински контрол, като независима ДНР. Територията е международно призната - включително от Великобритания - като част от Украйна.

Високопоставен украински служител каза, че Русия иска да използва тримата чужденци като заложници, за да окаже натиск върху Запада за мирните преговори.

Кои са британците, осъдени на смърт в Донецк

Кои са британците, осъдени на смърт в Донецк

Те са дошли в Украйна много преди руската инвазия