Съветът за сигурност на ООН гласува за удължаване на хуманитарната помощ за бунтовническите зони в Сирия с още една година, съобщава АФП.

Русия гласува "въздържал се" и мотивира решението си с това, че спасителната операция трябва да бъде постепенно прекратена. Москва настоява за промени в операцията, която от 2014 г. позволява на конвои с хуманитарна помощ да навлизат в Сирия от Турция и Йордания без одобрението на сирийското правителство.

Заместникът на посланика на Русия в ООН Владимир Сафронков подчерта, че ситуацията в Сирия се е "променила радикално" през последните три години и пресичането на границата е "наследство от миналото".

"Ние смятаме, че е важно постепенно да се намали тази елементарна схема, която работи за разделение на Сирия", каза той.

Резолюцията беше внесена от Египет, Япония и Швеция. Тя е подкрепена от 12 страни членки, а Русия, Китай и Боливия гласуваха "въздържал се".

ООН поддържа хуманитарната помощ за живеещите в окупираните от бунтовниците сирийски територии, тъй като Дамаск е ограничил доставките до тях.

Повече от 13 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в Сирия. Всеки месец тя достига до 1 милион сирийци.

Приемането на резолюцията идва след използваното от Москва право на вето във връзка с разследване за извършени атаки с химически оръжия в Сирия, което пък доведе до сблъсък между световните сили в съвета.

До момента 11 пъти Русия е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност за блокиране на действия срещу сирийския си съюзник.

Москва смята, че хуманитарната помощ подкопава суверенитета на Сирия, защото агенциите трябва да уведомят Дамаск предварително.

Сафронков поясни, че хуманитарните агенции трябва да се върнат към "традиционния" подход на работа с правителството на Сирия.

ООН трябва да "подготви планове за постепенно оттегляне от тази трансгранична схема", призова той.