Македонският език бе възстановен в „личната карта" на Македония в ООН.

В графата за езика на страната отново фигурира терминът "македонски", който миналата седмица по неизяснени причини бе изтрит от графата, съобщава агенция МИА.

Корекцията е направена след като македонското външно министерство и македонската мисия в ООН изпратиха писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун с искане терминът "македонски" за определяне на езика на държавата да бъде възстановен.

От секретариата на ООН увериха, че международната организация продължава да държи на своите принципи по отношение на употребата на македонския език.

Македонското министерство на външните работи определи премахването на термина „македонски език" като „подривно действие" и заяви, че то представлява допълнителен мотив за още по-яркото отстояване на македонските национални и културни ценности в международен план и за защита на македонската национална идентичност.

Агенцията припомня, че в регистъра на ООН по отношение на Република Македония фигурира, че езикът е „македонски", а краткото и официално име на държавата е „Бивша югославска република Македония."