Организацията за освобождение на Палестина (ООП) призова във вторник генералния секретар на Арабската лига незабавно да подаде оставка, заявявайки, че е загубил авторитет.

Причината за критиките към него са похвалите към Обединените арабски емирства (ОАЕ) Бахрейн заради затоплянето на отношенията им с Израел.

Саеб Ерекат, генерален секретар на Изпълнителния комитет на ООП, каза пред палестинската телевизия, че се е срещнал с посланиците на Йордания, Египет, Мароко и Тунис.

"Говорих с посланиците, че сделките на Бахрейн и Обединените арабски емирства са против споразуменията на Арабската лига, резолюциите на срещата на върха на Арабската лига и Арабската мирна инициатива", каза Ерекат.

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

След като стана ясно, че това ще направят Сърбия и Косово

На 22 септември палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че страната му е решила да се откаже от срока на председателство на Арабската лига в отговор на нормализирането на страните от Персийския залив с Израел.

На 15 септември ОАЕ и Бахрейн подписаха споразумения за нормализация при посредничеството на САЩ с Израел в Белия дом, игнорирайки отказа на Палестина.

Палестинците определиха споразуменията за нормализация като предателство на борбата им срещу продължилата десетилетия израелска окупация на техните земи.