Пушенето на наргиле напоследък е станало много модно. Смята се, че това е безвредно удоволствие. Мнозина обаче не подозират, че водните лули са още по-опасни от цигарите, предупреждава Дойче веле.

Наргилетата са привидно безопасни. Изглеждат красиво, събират хората на приказки в заведенията, където си делят по едно наргиле и изпускат ароматни пари във въздуха. Пушенето на наргиле стана модно явление и нещо като алтернатива на цигарите. Според доклад на здравно-осигурителната каса DAK, всеки втори десетокласник в Германия е пушил наргиле. А около 15 процента от анкетираните казват, че пушат наргиле редовно. В цяла Германия никнат като гъби т.нар. шиша барове. Пушенето на наргиле минава за безвредно, но това не отговаря на истината.

"Пушенето на наргиле е също толкова опасно, колкото и пушенето на цигари", казва Свен Драйер, лекар в Северен Рейн-Вестфалия, който завежда терапията с барокамера в Дюселдорф. Все по-малко подрастващи в Германия посягат към цигарите. Квотата на пушачите сред младежите на възраст между 12 и 17 години е намаляла от 27,5 процента през 2001 година до 7,4 процента през 2016 година. Вместо това нараства обаче процентът на младежите, които пушат наргиле. И това едва ли е по-добра новина.

Наргилето е като цигарата. Само че по-лошо

Пушенето на наргиле с тютюн нанася същите дълготрайни вреди на организма, както и цигарите. Наргилетата също увреждат функциите на белите дробове и увеличават риска от ракови заболявания. "Едно наргиле с тютюн съдържа 10 до 20 пъти повече никотин, отколкото една цигара", казва Свен Драйер. Който ежедневно пуши по едно наргиле, на практика пуши по десет цигари. Вместо тютюн в наргилето могат да бъдат използвани т.нар. ароматизиращи камъни, които не съдържат никотин. Досега обаче не се знае какво точно съдържат те.

Със или без никотин, Свен Драйер гледа на наргилетата особено критично и по съвсем друга причина. "При пушенето на наргиле съществува опасност от отравяне с въглероден оксид. В най-леките случаи това отравяне води до световъртеж, гадене и повръщане. Но може да доведе и до загуба на съзнание или епилептични припадъци", казва Драйер. Въглеродният оксид, които няма вкус и мирис, възниква от изгарянето на въглените в наргилето. С всяко подръпване от наргилето, той попада направо в белите дробове на пушача и увеличава значително дела на въглеродния оксид в кръвта. Следва отравяне и загуба на съзнание.

Терапия с чист кислород

Пациентите, чието посещение в баровете за наргиле завършва по този начин, попадат в кабинета на Свен Драйер. "Когато има отравяне с въглероден оксид, пациентите се подлагат на кислородна терапия, а в най-тежките случаи те получават чист кислород в барокамера. Това се отнася и до пасивните пушачи". Поради това Лекарската камара на провинция Северен Рейн-Вестфалия настоя в баровете за наргиле да бъдат инсталирани детектори за въглероден оксид. Свен Драйер обаче е скептично настроен: "Шансовете тези детектори да бъдат монтирани там клонят към нулата. Просто никой не се чувства отговорен за това", казва лекарят.