Страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия са близо до споразумение за намаляване производството на петрол от следващата година, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп оказва натиск за намаляване на цените на петрола, информира "Ройтерс".

Утре ОПЕК ще проведе среща във Виена, а в петък ще проведе разговори със съюзници като Русия. Саудитска Арабия, реалният лидер на ОПЕК, намекна за необходимостта от намаляване на производството на петрол заради опасения от пренасищане на пазара, но Москва е против голямо орязване.

"Всички от нас, включително и Русия, са съгласни, че е необходимо намаляване", каза министърът на петрола на Оман Мохамед бин Хамад ал Руми пред журналисти след среща на министерска комисия, в която влизат Саудитска Арабия, Русия и няколко други производителя.

Той добави, че все още се обсъжда точното количество. Като базови стойности за съкращаването на производството ще се вземат тези от септември или октомври 2018 г. и ще продължи от януари до юни.

Двама делегати от ОПЕК заявиха, че руският енергиен министър Александър Новак е отлетял за Москва, за да получи окончателно съгласие от президента Владимир Путин.

Саудитска Арабия иска ОПЕК и съюзниците им да намалят производството на петрол с най-малко 1,3 милиона барела на денонощие или 1,3% от световното производство. Рияд иска от Москва да допринесе с намаляване производството на петрол с най-малко 250 000 - 300 000 барела на денонощие, но Русия настоява количеството да е наполовина, обявиха източници.

ТАСС отбелязва, позовавайки се на източник от ОПЕК, че организацията и съюзниците им обсъждат идеята за намаляване на производството през следващата година чрез връщане на производствените квоти, договорени през 2016 г. Подобен ход би означавал орязване на производството с повече от 1 милион барела на денонощие.

Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ увеличиха производството от юни, след като Тръмп призова за по-голямо производство, за да се компенсира по-ниският ирански износ заради санкциите на САЩ.

Петролните цени се сринаха с почти 1/3 от октомври до 62 долара за барел, след като Саудитска Арабия увеличи производството заради спада на иранския износ.

По-рано днес Тръмп написа, че светът не иска по-високи цени.