При всички положения Русия ще даде някакъв отговор. Това са очакванията на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, бивш български посланик в Русия. Според него е малко вероятно обаче да се очаква военен отговор.

Продължава изясняването на обстоятелствата около инцидента на сирийската граница, при който Турция свали руски боен самолет, нарушил нейното въздушно пространство.

Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин, и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина”, посочи още Василев.

Самият Василев не е изненадан от ситуацията от вчера, тъй като напрежението е дълго трупано и е очаквано то да ескалира в даден момент и да премине границата.

По думите му подобен конфликт на този в Сирия би довел до напрежение и в много други страни.

Василев припомни за предишните случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение”, каза Василев.

В интервю за БиТиВи по телефона българският посланик в Анкара Надежда Нейнски заяви, че до този момент руският посланик в Анкара е бил викан поне 10 пъти заради аналогични случаи – нарушаване на въздушното пространство.

 „Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция”. Затова по думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията.

НАТО прие представените от Турция доказателства единодушно”, припомни обаче Надежда Нейнски.