Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че прекратява всички разследвания срещу всички политици, заподозрени за участие в разразилия се миналата година скандал с подслушване, който доведе до политическа криза в страната, цитиран от Ройтерс.

Реших да сложа край на тази агония в Македония”, каза Иванов пред журналисти и обяви решението си да се подпише под указ за „цялостно прекратяване на всички процедури срещу политици и сред политици” във връзка със скандала.

През 2015 година македонската опозиция разпространи направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски записи, които изобличават правителството в налагане на контрол над журналисти, съдии и манипулиране на изборите.

Според Иванов кризата сериозно е навредила на Македония.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев обвини Груевски и шефа на разузнаването Сашо Миялков за организиране подслушването на повече от 20 хиляди души.

Днес Заев призова президента Иванов да подаде оставка, подчертавайки, че решението за спиране на разследванията граничи с преврат.

Искаме Георге Иванов да подаде оставка. Ако не направи това, той ще докара страната до ръба. Днес това е преврат. Ще използваме всички инструменти, които имаме в наличност, за да го спрем”, предупреди той пред журналисти и добави, че ще призове за протест срещу решението.

През февруари специалната прокуратура започна разследване срещу двама бивши министри в подозрения сплашване на гласоподаватели.