Колумбийската опозиция отхвърли последния вариант на мирно споразумение между бунтовниците от ФАРК и правителството на латиноамериканската страна, съобщава "Франс прес".

Решението е взето след 6-часова среща с делегати на правителството.

Колумбия сключва ново споразумение с ФАРК

Колумбия сключва ново споразумение с ФАРК

След като гласоподавателите отхвърлиха на референдум

Десният сенатор и опозиционен лидер Алваро Урибе се срещна в понеделник с колумбийския президент Хуан Сантос да разгледат ревизираното споразумение.

Припомняме, на 2 октомври на референдум колумбийците неочаквано отхвърлиха сключеното между ФАРК и правителството мирно споразумение.

Настоявахме за въвеждане на поправки в подготвеното от правителството и ФАРК споразумение, и правителството се противопостави на тези промени, изтъкна Урибе пред журналисти.

Противниците на сделката повтарят, че ако някои от техните искания не бъдат включени в новото споразумение, само ще има "преработено споразумение, отхвърлено от гражданите".

"Напълно сме готови да се ангажираме в диалог с правителството и бунтовниците относно тези промени", добави Урибе.

Консервативният лидер поясни, че опозицията е предложила да се проведе среща с делегати на бунтовниците, които са пристигнали в понеделник в Богота, за да се подготвят за подписването на мирното споразумение.

Според управляващите новият договор включва поправки, които се отнасят до 56 от 57 точки, повдигнати от опозицията.

Сантос, който спечели Нобеловата награда за мир през октомври, поясни, че споразумението ще бъде представено за обсъждане в Конгреса в сряда.

Въоръженият конфликт в страната, продължил повече от половин век, отне живота на 260 хиляди души, повече от 60 хиляди са изчезнали, а 6,9 милиона души са разселени.