Унгария може да затегне съществуващите ограничения срещу разпространението на коронавируса, тъй като се очаква броят на новозаразените да нарасне драстично през следващите две седмици. Това заяви премиерът Виктор Орбан в петък, цитиран от "Ройтерс". Припомняме, че ден по-рано самият той вече предупреди, че страната навлиза в най-тежката фаза от началото на пандемията и през следващите седмици болниците ще бъдат претоварени като никога преди

Броят на положителните случаи скочи до 4668 за денонощие - като това е най-високият резултат през тази година. Орбан каза още, че всички около 2,6 милиона унгарци, регистрирани до момента за ваксинация срещу COVID-19, ще получат поне една доза до Великден, в началото на април. Орбан, говорейки по държавното радио, заяви, че се надява да се ваксинира с ваксината на китайската Sinopharm в началото на следващата седмица.

Унгария първа в ЕС започна да имунизира с китайска ваксина, похвали се Орбан

Унгария първа в ЕС започна да имунизира с китайска ваксина, похвали се Орбан

Орбан ще си постави от китайската ваксина

Той каза, че пътуванията извън Европа, включително по работа, трябва да бъдат радикално ограничени. Унгария също така може да промени стратегията си за ваксиниране, за да може да се ваксинират възможно най-много хора с поне една доза ваксина, каза главният хирург Сесилия Мюлер на брифинг. "С почти всички ваксини е регистрирана защита от 50 до 75% още след първата доза. Това е важно, тъй като е почти достатъчно, за да се предотврати сериозно заболяване", каза тя, добавяйки, че южноафриканският щам на COVID е открит и в Унгария. Мюлер каза, че Унгария може да обмисли и промяна на възрастовата граница за поставяне на ваксината AstraZeneca, която в Унгария в момента се предлага на хора под 60 години.

Профсъюзът на учителите PDSZ призова правителството да затвори всички начални училища и детски ясли. Правителството удължи частичната блокада до 15 март. Всички средни училища са затворени от 11 ноември, както и хотелите и ресторантите, с изключение на доставката на храна за вкъщи. Унгария, с население от около 10 милиона, е съобщила за 419 182 случая от началото на пандемията с 14 795 смъртни случая.

Унгария първа в ЕС разреши руската ваксина "Спутник V" за 6 месеца

Унгария първа в ЕС разреши руската ваксина "Спутник V" за 6 месеца

Издадохме разрешение за използване на унгарска територия