Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира да направи значителни промени в кабинета си, информира "Ройтерс".

Той съобщи новината на първата пресконференция след убедителната победа на парламентарните избори в неделя, на които управляващата партия ФИДЕС получи почти 50% от гласовете или 2/3 мнозинство в парламента.

Председателят на “Йоббик” напуска лидерския пост и парламента

Председателят на “Йоббик” напуска лидерския пост и парламента

Той поясни, че ще изпълни обещанието си след изборната загуба

Орбан подчерта, че резултатите от изборите са предоставили на партията силен мандат и поради тази причина планира да го използва за прокарване на законопроекта "Спри Сорос". Проектозаконът ще даде власт на правителството да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията и представляват "риск за националната сигурност".

Управляващите в Унгария подготвят закон „спри Сорос”

Управляващите в Унгария подготвят закон „спри Сорос”

Партията на Орбан е внесла проектозакона в парламента още през февруари

Според него правителството е получило вероятно най-силния мандат в съвременната история на Унгария, пише "Гардиън".

"Причината да внесем този пакет преди изборите беше с цел да позволим на унгарските избиратели да гласуват, знаейки нашите намерения за това. Това се случи и ние вярваме, че имаме мандат от тези избори да прокараме това законодателство", каза Орбан.

Орбан печели в Унгария
Обновена

Орбан печели в Унгария

ФИДЕС ще има мнозинство

Унгарският премиер, който ще управлява страната трети последователен мандат, води предизборна кампания почти изцяло с фокус към миграцията. Той подчерта, че резултатът от вота е потвърдил този избор.

"Унгарските избиратели посочиха най-важните теми: имиграцията и въпросът за националната сигурност. Унгарците решиха, че искат да бъдат единствените, които ще решават кой може да живее в Унгария", продължи Орбан.

Той отказа да коментира критичните оценки на международни наблюдатели, които алармираха, че правителството е прибягвало до "заплахи, ксенофобска риторика и медийни пристрастия" по време на кампанията.

Орбан каза още, че след победата му е даден мандат да се стреми към ЕС на независимите държави, а не към "Съединени европейски щати".

"Изборите от моя гледна точка също...решиха, че унгарското правителство трябва да се бори за Европа на нациите, а не за "Съединени европейски щати", подчерта премиерът - опонент на задълбочаване на интеграцията в ЕС.

Той допълни, че ще търси по-близки отношения с Полша и с германската провинция Бавария по време на новото управление, тъй като директно са го подкрепили преди и след вота.