Осъдените на принудителен труд френски сътрудници на благотворителната организация L'Arche de Zoе ще бъдат върнати да излежат присъдите си във Франция. Това е съобщено от представител на властите на Чад, цитиран от БиБиСи.

Шестимата бяха осъдени заради опит да изведат от страната 103 деца. Децата са сираци, загубили родителите си заради конфликтите по границата със Судан.

Според официалното съобщение властите в Чад са установили, че всъщност повечето деца имат родители.

В хода на 4-дневния процес французите бяха осъдени на по 8 години принудителен труд. Според подписана договореност между Чад и Франция френските граждани трябва да излежат присъдите в родината си.

Проблемът е обаче с какво наказание да бъде заменена присъдата от съда в Чад, тъй като във Франция не съществува форма на наказание „принудителен труд". Във Франция тече паралелно разследване с обвинения за "сътрудничество при нелегално осиновяване".
 

От УНИЦЕФ осъдиха също опитът на френските работници да изведат децата от Чад като действия, което противоречи на международното право. Френските власти също назоваха действията им като „незаконни".

Директорът на организацията L'Arche de Zoе Ерик Бато посочи, че неговите колеги не са имали никакъв лош умисъл, а са действали изцяло, водени от мисълта, че спасяват сираци.