8 държави, включително САЩ, осъдиха нарушенията на човешките права в Северна Корея след видеконференция при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН, организирана от Германия, информира АФП.

"Ситуацията с човешките права в КНДР е ужасяваща и става по-лошо с всеки изминал ден", се казва в съвместната декларация на осемте държави, прочетена от германския посланик Кристоф Хойсген. До него бяха посланиците на САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Естония, Белгия и Доминиканската република.

Германия се счепка с Китай и Русия за КНДР в ООН

Германия се счепка с Китай и Русия за КНДР в ООН

Съветът за сигурност засили санкциите срещу КНДР от 2006 г.

В декларацията се подчертава, че на хората в КНДР са им отнети почти всички човешки права, свободата на изразяване, на мирно събиране и сдружаване, на движение, на религиозна свобода и много други.

Медийната свобода не съществува, нито има някаква възможност за политическа опозиция на режима, който здраво контролира народа си, подчертават държавите.

Общата декларация особено критикува КНДР за системата от концентрационни лагери с политически затворници, където стотици хиляди севернокорейци, включително деца, умират вследствие на изтезания, принудителен труд, екзекуции, глад, насилие на базата на пола и други форми на нехуманно отношение.

КНДР строи две нови подводници, способни да изстрелват балистични ракети

КНДР строи две нови подводници, способни да изстрелват балистични ракети

През 2016 г. за първи път се появи информация

Допълва се, че има 100 000 затворници, които страдат от ужасите на недохранване и тормоз всеки ден. Осемте държави пишат още, че упражняваното сексуално насилие върху жените е невъобразимо, което незабавно трябва да се прекрати. Настояват и да се освободят отвлечените японски и южнокорейски граждани.

Според тях севернокорейското население е в трагична ситуация заради циничните политики на режима, които поставят ядрените оръжия пред препитанието на хората.

Между 2014 и 2017 г. Съветът за сигурност на ООН провежда ежегодни срещи за обсъждане на човешките права в КНДР. От 2018 г. са прекратени публичните сесии заради опозицията на Русия, Китай и няколко други държави.