Осем проирански бойци от несирийски националности са загинали досега в резултат на предполагаемите израелски въздушни удари, чиято мишена бяха складовете на оръжие близо до Дамаск миналата седмица.

Това съобщават от Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирани от The Jerusalem post.

Един от убитите е боец от ливанското терористично движение "Хизбула". Очаква се броя на смъртните случаи да продължи да нараства поради редица ранени хора, включително някои в тежко състояние, според SOHR.

Военен източник съобщи на сирийската държавна информационна агенция SANA в понеделник вечер, че седем сирийски войници са ранени при ударите. Според SOHR войниците са от силите на ПВО на Сирия, а двама от войниците са в тежко състояние.

Сирийските системи за противовъздушна отбрана бяха задействани в понеделник вечерта, след като израелските самолети изстреляха ракети в посока южно от Дамаск от над района на Майдал Шамс в Голанските възвишения, съобщава SANA.

Израел удари в Сирия

Израел удари в Сирия

Сирийската държавна агенция САНА съобщи, че двама души са с леки наранявания

Сирийската противовъздушна отбрана е реагирала на израелски ракети в Асуейда, Израя и Кунейтра в Южна Сирия.

Напрежението се повиши по протежение на северната граница на Израел през последната седмица на фона на опасенията, че Хизбула ще извърши атака срещу Израел в отговор на смъртта на терориста от Хизбула.

В петък вечерта хеликоптерите на IAF атакуваха няколко цели на сирийската арабска армия, включително наблюдателни пунктове и разузнавателни бази в бази близо до град Киентра. Според сирийските държавни медии при ударите са ранени двама военни. SOHR съобщи, че четирима души са ранени, включително двама сирийски военни и двама души, които са били или бойци, верни на Хизбула, или войници в сирийските военни, които не са сирийски граждани.