Още 16 души са починали от глад в обсадения сирийски град Мадая от допуснатия по-рано този месец в града хуманитарен конвой, обявиха от „Лекари без граници”, цитирани от „Франс прес”.

От хуманитарната организацията допълват, че няколко дузина жители на града са „на прага на смъртта” заради недохранване.

Според информация на „Лекари без граници” 46 души са починали от глад от декември в града, намиращ се в провинция Дамаск.

Мадая е обсаден от правителствените войски. Градът е един от спорните точки в новите мирни преговори за прекратяване на сирийския конфликт, които започнаха в петък след дълго забавяне.

Сирийската опозиция иска да види прилагане изпълнението на резолюции на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на обсадите в страната преди да се обвърже с нови преговори.

Мадая е един от четири града, които бяха включени в сключено през 2015 година споразумение за спиране на боевете и допускане на хуманитарна помощ. Но въпреки споразумението, ООН и други организации имат ограничен достъп до Мадая, Забадани – контролирани от бунтовници, както и до държаните от правителството населени места Фуа и Кафрая, които са обсадени от опозицията.

Условията в Мадая са сред най-лошите – около 42 хиляди цивилни са обградени от правителствени войски, които са минирали около града, за да се предотврати бягство. Докато правителството има възможност с въздушен мост да доставя храна във Фуа и Кафрая, опозицията не притежава такъв капацитет.

Хуманитарните организации призовават евакуиране на недохранените и болните от обсадените градове.

Според данни на ООН 486 700 сирийци са обсадени от режима, бунтовниците или терористични организации.