Премиерът на Словакия Игор Матович съобщи, че е с положителен тест за коронавирус, една седмица след участието си на срещата на върха на ЕС, информира АФП.

Смята се, че президентът на Франция Еманюел Макрон се е заразил с коронавируса на срещата на евролидерите. Вчера Елисейският дворец потвърди, че Макрон е с положителна проба за коронавирус. Президентът на Франция има кашлица, висока температура и отпадналост. 

Премиерът на Словакия сравни коронавируса с комунистите

Премиерът на Словакия сравни коронавируса с комунистите

Да се преборим с двете, призова Игор Матович

Петима европейски лидери, включително на Белгия, Португалия, Люксембург, Испания и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, са се изолирали.

"Днес аз съм един от вас", написа Матович във "Фейсбук" и публикува съобщение с резултатите от теста.

"Щях да прекарам коледните празници с оказване на помощ на болница. Сега плановете ми вероятно ще бъдат малко по-различни", добави 47-годишният.

От правителството съобщиха пред осведомителната агенция, че Матович е с положителен тест за коронавирус от вчера и е отменил всички ангажименти.

Словакия облекчава мерки след успешно масово тестване

Словакия облекчава мерки след успешно масово тестване

Отваря обекти, но с намален капацитет

Местна медия информира, че правителството е поискало от всички министри и държавни секретари да се тестват.

Макрон и Матович са поредните правителствени ръководители по света, които се заразиха с коронавируса след Борис Джонсън и Доналд Тръмп.

В Словакия са потвърдени 146 000 случая, включително близо 4000 нови случая в четвъртък.

Повече от 1400 души са починали от началото на епидемията, включително 62 вчера.

От събота в страната влизат в сила нови ограничителни мерки, включително някои магазини ще работят до 17,00 часа. Словаците са призовани да си стоят по домовете.

Днес здравното министерство обяви, че Словакия ще получи първите ваксини на 26 декември и имунизацията ще започне на следващия ден.