3 чаши с бираБритански учени намериха поредното потвърждение за това, че бирата е полезна за човешкия организъм. Те установиха, че тази напитка е един от основните източници за набавяне на силиций, който укрепва костите, предаде електронното издание MIGnews.

Изследването, резултатите от което бяха представени на конференция в Брюксел, е проведено от сътрудници на болница “Свети Томас” и Кралския колеж в Лондон. Те анализирали постъпването на силиций в организма и достигнали до извода, че пенливата напитка е главният източник на този минерал. Те отбелязват, че у мъжете има повече силиций, и с възрастта неговото количество намалява.

Една чаша бира ежедневно осигурява 6 милиграма сицилий – това е около 20 процента от потребността на организма, твърди един от авторите на проекта, доктор Джонатан Пауъл.

Споруед учените, силицият способства за укрепването на костите, свързвайки се с молекулите на колагена. Разбира се, той се съдържа не само в бирата, но и в много други продукти, но с течността се усвоява много по-бързо, тъй като е във вид на ортосилициева киселина.

Специалистите обаче предупреждават, че бирата е полезна за костите, само при умерена употреба. В големи количества алкохолът нарушава функциите на клетките, наречени остеобласти, които участват в образуването на костната тъкан.