Бивш колумбийски конгресмен, който беше държан в плен 8 години от бунтовници с леви убеждения, успя да избяга заедно с младия партизански командир, който го е пазил.

62-годишният Оскар Тулио Лискано е избягал от лагер на Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC) в джунглите в западна Колумбия.

Три дни по-късно е бил намерен от колумбийските войски, съобщава Би Би Си.

Според по-ранни данни, Лискано е бил освободен по време на операция, проведена от колумбийската армия и полиция.

Оскар Тулио Лискано е първият заложник, успял да избяга, след като военните освободиха Ингрид Бетанкур през юли.

Президентът Алваро Урибе заяви, че бунтовникът от FARC, който е избягал с Лискано, ще бъде награден. Президентът Урибе обеща на дезертьора, че ще му помогне да напусне страната заедно с приятелката си и ще им осигури убежище във Франция в знак на благодарност.

„Моля ви, разберете, че ако не съм способен да се изразявам правилно и ясно, то е защото съм изгубил навика да говоря", заяви Лискано на летището в Кали. Оскар Тулио Лузкано изрази и благодарността си към пазача си, "който имаше смелостта да избяга с мен".

Оскар Лискано беше отвлечен от FARC през 2000 г. Той, както и освободената през юли Ингрид Бетанкур и много други заложници, бяха държани за размяна със затворници. Марксистките бунтовници вземат заложници, които искат да разменят за лидери на FARC, които са в затвора.

Припомняме, на 2 юли колумбийски войници освободиха 15 заложници, сред които Ингрид Бетанкур, прекарала в плен повече от 6 годи