Основателката на компанията Theranos Елизабет Холмс бе призната за виновна за измама на инвеститори след продължил месеци знаков съдебен процес в Калифорния. Това предаде BBC.

Прокурорите твърдят, че Холмс съзнателно е лъгала за технология, която според нея може да открива болести само чрез няколко капки кръв. Съдебните заседатели признаха американката за виновна в заговор за извършване на измама срещу инвеститори и в три обвинения в измама по електронен път. Тя отхвърли обвиненията, за всяко от които се предвижда максимална присъда от 20 години затвор.

Холмс не беше задържана, като все още не е потвърдена дата за произнасяне на присъдата, а ново изслушване е насрочено за следващата седмица.

Журналистите в съдебната зала съобщиха, че 37-годишната жена, която миналата година роди първото си дете, не е показала особени емоции при прочитането на присъдите и е прегърнала съпруга си Били Евънс и родителите си, преди да напусне съдебната зала.

Срещу Холмс са повдигнати общо 11 обвинения, като тя е призната за невинна по четири, свързани с измама на обществеността.

До разделянето на присъдата се стигна, след като съдията заяви, че журито, което е заседавало в продължение на седем дни, може да произнесе частична присъда, след като не е успяло да постигне консенсус по други три обвинения.

Трите обвинения за измама, по които Елизабет Холмс беше призната за виновна, са свързани с конкретни инвеститори в нейната фалирала компания. Измамата по електронен път е сравнително широкообхватно федерално престъпление в САЩ, което включва използването на електронни комуникации, като например имейли, за да се направят неверни изявления с цел получаване на нещо от друго лице - обикновено пари.

Компанията Theranos, която в един момент се оценяваше на 9 млрд. долара, някога беше сред фаворитите в Силициевата долина. Холмс успя да набере повече от 900 млн. долара от милиардери като медийния магнат Рупърт Мърдок и технологичния магнат Лари Елисън за начинанието си. Фирмата обещаваше, че ще направи революция в здравната индустрия с тест, който може да открива заболявания като рак и диабет само с няколко капки кръв. През 2015 г. обаче разследване на Wall Street Journal разкри, че твърденията са лъжа и технологията за кръвен тест всъщност не работи.

Пътешествие из тайните на Силициевата долина

Пътешествие из тайните на Силициевата долина

16 истории на последното поколение от предприемачи