Шестте държави основателки на Европейската общност са подписали празни страници в Римския договор на церемонията през 1957 г., която дава началото на настоящия съюз.

Това разкри британският журналист Дейвид Уили в интервю за "Франс прес" преди да бъдат отбелязани 60 г. от подписването на договора.

Уили е 24-годишен британски кореспондент, когато се подписва договорът. Той е изпратен от Ройтерс да отрази събитието. Тогава британската преса слабо се интересува от събитието.

Тогава все още бях начинаещ (...) те не смятаха, че е важна история, спомня си Уили, който в продължение на 35 г. е кореспондент на БиБиСи в Рим и Ватикана.

На 25 март 1957 г. Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия подписват договора, който води до създаването на Европейската икономическа общност.

Великобритания, която не участва в този договор, а също така не се подписва и под договора за създаване на Европейска общност за атомна енергия на същата знаменита дата, като цяло пренебрегва историческото събитие.

Уили отбеляза, че вестник "Таймс" е публикувал малко информация на осма страница на изданието. Но вероятно британската преса е права да не отделя толкова много внимание на празници страници с подписи.

Разбрахме след това, че Римският договор, истинският документ, е от празни страници, защото договорът беше пуснат много бързо и италианците не бяха много организирани, така че след това те трябваше да запълнят истинския документ, поясни бившият журналист.

Албер Брюе, един от организаторите на церемонията по подписването на документа, потвърди информацията в коментар за страницата на ЕС.

Успяхме да разпечатаме само първата и последната страница на двата големи документа. Между тях нямаше нищо освен празни страници, поясни той.

Според него вината не е в италианските принтери, а в швейцарските власти, които забавиха влака, доставил документите в Рим. Той добави, че вина имат и чистачите в сградата в Рим, където експертите са работили, тъй като са помислили черновите за боклук и са ги изхвърлили.

84-годишният Уили си спомня, че на този ден е имало много речи, а също така "много малко охрана и много малко бюрокрация".

Бях там и видях подписването, добави той.

Лидерите на ЕС се събират в Рим тази седмица, за да отбележат 60 г. от създаването на Общността.

Събитието ще се проведе в събота в италианската столица.