Водещ епидемиолог на Израел подаде оставка във вторник, предадоха световните информационни агенции.

Той взе решението, след като обвини лидерите на срраната, че са пренебрегнали предупрежденията и премахнали мерките срещу разпространението на коронавируса твърде бързо.

Според него, с това те са предизвикали нов скок на случаите на COVID-19, които чиновниците се борят.

Сигал Садецки, водещият епидемиолог, публикува във Facebook във вторник писмото си за оставка на девет страници, в същия ден, в който Израел RAZRE[I сватби и развлечения, барове, клубове, фитнес зали и басейни.

COVID-19: Израел пак затвори барове, нощни клубове и фитнеси след скок на заразените

COVID-19: Израел пак затвори барове, нощни клубове и фитнеси след скок на заразените

"Израел трябва да обърне курса на кризата"

През последните дни в Израел има рекорден брой от около 1100 ежедневни инфекции, почти два пъти по-голям от пика през пролетта, като сериозните случаи се удвояват на всеки четири дни.

Според здравното министерство в момента в страната има най-малко 12 700 активни случая, като 35 пациенти са на респиратори. Най-малко 338 са починали.

Припомняме, че правителството на Израел все пак наложи отново редица ограничения, за да се бори със скок на заразените с новия коронавирус (COVID-19), като затвори баровете, нощните клубове, фитнес залите и конгресните и конферентните зали.

Палестинците също са изправени пред скок на болни, с най-малко 5000 потвърдени случая и 21 смъртни случая. Палестинската администрация блокира движението и затвори повечето предприятия за 5 дни. Във вторник тя удължи мерките с допълнителни пет дни и забрани всички сватби и събирания.