Правителството на Израел наложи отново редица ограничения, за да се бори със скок на заразените с новия коронавирус (COVID-19), като затвори баровете, нощните клубове, фитнес залите и конгресните и конферентните зали, съобщава "Ройтерс".

По време на специално заседание на кабинета, на което се взе решение относно мерките, премиерът Бенямин Нетаняху настоя, че Израел трябва да обърне курса на кризата, породена от новия коронавирус, за да избегне по-голяма блокада.

193 нови случаи на COVID-19 в Израел

193 нови случаи на COVID-19 в Израел

Един човек е починал

"Пандемията се разпространява - това е ясно като бял ден. Тя се увеличава стремително всеки ден и влачи със себе си, противно на това, което ни беше казано, следа от критично болни пациенти", подчерта Нетаняху.

В съобщение на израелското правителство се казва, че освен незабавното затваряне на барове, нощни клубове, фитнес зали, конферентни и конгресни зали и културни събития, броят на вечерящите в ресторантите ще бъде ограничен до 20 души на закрито и 30 души на открито.

Посещенията в синагоги също бяха ограничени до 19 богомолци, а автобусите ще могат да превозват само до 20 пътници, се уточнява в съобщението.

След като до голяма степен ограничи разпространението на коронавируса през май и повторно отвори училищата, плажовете и фирмите, Израел беше засегнат от рязко нарастване на заразените през последните седмици.

Често срещани са сцените на израелци, които пренебрегват ограниченията за социално дистанциране и заповедите да се носят маски навън.

В Израел от началото на епидемията заразените с новия коронавирус са общо над 30 000 души, като от тях 332 души са починали.

Палестинските власти в окупирания Западен бряг наложиха пълна блокада в петък, след като новозаразените там се увеличиха. Общо в Западния бряг са регистрирани близо 4 300 заразени, като от тях са починали 16 души, както 72 заразени в Ивицата Газа, където е починал един човек.