Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин коментира в четвъртък, че той и израелският премиер Бенямин Нетаняху са се съгласили, че двете страни трябва да повишат нивото на сътрудничество, за да се изправят срещу иранската агресия, според прессъобщение на Пентагона.

Говорейки в Тел Авив с Нетаняху, Остин също предупреди, че Русия може да реши да предостави технологии на Иран в замяна на неговата помощ в конфликта в Източна Европа.

Нетаняху: Израел има право да се защитава от ирански ядрени атаки

Нетаняху: Израел има право да се защитава от ирански ядрени атаки

Нетаняху отговори така на забележките на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси

Що се отнася до проблемите в Близкия изток, Остин посочи, че Израел има правото да се защитава срещу тероризма и призова за деескалация и "спиране на едностранните действия, които подкопават" работата с палестинци и израелци за решение с две държави.

Министърът също така потвърди железния ангажимент на САЩ към сигурността и качественото военно предимство на Израел.

Остин потвърди ангажимента на САЩ никога да не позволяват на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Лидерите също обсъдиха предизвикателствата пред регионалната сигурност и възможностите за разширяване на регионалните партньорства на Израел.

По време на срещата секретарят Остин също подчерта смъртоносните последици от разширяването на военното сътрудничество на Русия с Иран в Украйна, където използването на смъртоносни атакуващи дронове убива невинни цивилни и отрицателните последици, които тази тенденция създава за региона на Близкия изток - включително Русия, предоставяща технологии на Иран в замяна на неговата помощ.

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Русия е получила два кораба с боеприпаси