Терористична бомбена атака е осуетена в Москва в четвъртък, съобщава руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от "Ройтерс" и ТАСС.

Лице, което е планирало да предизвика експлозия в правителствена сграда от името на международна терористична група, е задържано, допълва ФСБ.

Задържан е мъж от Централна Азия, който се е подготвил да извърши терористична атака в една от административните сгради в Московска област.

"ФСБ осуети терористична атака в столичния регион. Операция доведе до задържането на мъж с произход от региона на Централна Азия, роден през 1999 г., който е подготвил терористична атака в административна сграда с помощта на импровизирано взривно устройство, действайки по заповед членове на международни терористични групи".

Терористът е имал скривалище, където служителите на ФСБ откриват компоненти на взривно устройство. Неговите комуникационни устройства съдържат история на съобщения с терористи, изтеглени инструкции за създаване на взривно устройство и видеозаписи от клетвата му за вярност на терористичната група.

"Престъпникът е планирал да избяга по-късно във военна зона в Близкия изток, за да участва в дейностите на терористичната група", коментира ФСБ.