От 1971 г. Великобритания и Русия общо са експулсирали 269 дипломати заради шпионски номера.

От справката на АФП става ясно, че Великобритания е изгонила 178 дипломати за този период, а Русия - 91.

Решението на Москва не променя фактите, че е виновна, обяви Мей и заплаши с нови мерки

Решението на Москва не променя фактите, че е виновна, обяви Мей и заплаши с нови мерки

Русия "скандално наруши международното право"

Днес Москва обяви, че експулсира 23-ма британски дипломати като реципрочна мярка на решението на Лондон в отговор на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в началото на този месец в Англия.

През септември 1971 г. Обединеното кралство изгонило рекордните 105 съветски дипломати, след като Москва отказала да разкрие информация за действията на 440 свои граждани на Острова. Русия отговорила с експулсирането на 18 британци.

Москва изгони 23 британски дипломати в ответен удар

Москва изгони 23 британски дипломати в ответен удар

Русия отново привика на среща британския посланик

През септември 1985 г. Москва и Лондон в продължение на шест дни експулсират по 31 шпиони. Тогава Олег Гордиевски бяга във Великобритания. Той е бил резидент на КГБ в Лондон.

През май 1989 г. 11 съветски дипломати и журналисти са изгонени заради шпионаж. Москва отговаря реципрочно.

През май 1996 г. Великобритания гони четирима руснаци от посолството в Лондон. Русия предприема реципрочни действия.

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати
Обновена

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати

Русия е отговорна за опит за убийство

Януари 2006 г. Москва обяви, че е разкрила четирима британски шпиони, които са имали дипломатически статут. Те са обвинени в незаконно финансиране на продемократични и правозащитни организации.

През юли 2007 г. Великобритания изгони четирима руски дипломати и наложи визови ограничения, след Москва отказа да екстрадира Андрей Луговой, който е основният заподозрян за убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко, отровен с полоний-210 в Лондон. През януари 2016 г. британско разследване установи, че Москва е отговорна за убийството на Литвиненко. Лондон замрази активите на Луговой и на втория заподозрян Дмитрий Ковтун.

Русия отговори с експулсирането на четирима британски дипломати, прекратяване на сътрудничеството в борбата с тероризма и спиране издаването на визи за британски лица.

През 2008 г. двата офиса на Британския съвет в Санкт Петербург и Екатеринбург са затворени след натиск от руските власти във връзка с данъчни нередности.