Японският автомобилен гигант Nissan обяви, че е установил подправяне на данните за вредните емисии и за горивната ефективност на автомобилите в почти всички заводи в Япония, информират АФП и Би Би Си.

Компанията обаче не съобщи колко коли са засегнати, но поясни, че тестовете за емисиите и горивната ефективност "са отклонени от предписаните тестове". Производителят допълва, че инспекцията се основава на променени измервателни стойности.

От Nissan обещават "пълно и всеобхватно разследване", а също така ще предприемат "съответните мерки", за да не се повтаря.

Акциите на компанията паднаха с 4,5% днес, след като от Nissan предупредиха инвеститорите, че ще излязат с информация за емисиите.

През миналата година компанията изтегли 1,2 милиона автомобила в Япония, след като регулатори съобщиха, че проверките за безопасност не отговарят на изискванията в страната.

Последвало разследване защо инспекциите за безопасност не отговарят на стандартите на правителството доведоха до последните разкрития.

Признанието на Nissan идва след разразилия се през последните години скандал с германския Volkswagen. През миналия месец германската компания беше глобена с 1 милиард евро от прокуратурата в европейската държава за продажбата на повече от 10 милиона автомобила през периода 2007-2015 г., на които е бил поставен софтуер, преправял тестовете за вредни емисии.