Днес в Босна и Херцеговина е ден за траур. Босненските мюсюлмани отбелязват 14 години от геноцида в Сребреница. Близо 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха убити от босненските сръбски сили по време на войната през 90-те години.

Тъй като Сребреница се намира в босненската сръбска част Република Сръбска, церемониите с които се отбелязва годишнината се смята, че са събитие от голям риск. Хиляди полицаи ще гарантират сигурността по време на церемонията, на която се очаква да присъстват няколко десетки хиляди души.

Тя ще се състои в мемориалния център в Потучари край Сребреница, където са погребани тленните останки на около 3200 жертви, идентифицирани след есхумация от около 80 масови гроба, открити в района. Утре в мемориалния център ще бъдат положени и тленните останки на още 500 идентифицирани жертви от клането в Сребреница.

Масовото избиране на хора там, идентифицирано като геноцид от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия и от Международния наказателен съд, тази година ще бъде отбелязано в целия Европейски съюз.

Босненските сръбски власти признаха през 2004 г., че сръбските сили са избили около 8000 мюсюлмани от Сребреница, но осъдиха резолюцията на Европейския парламент с мотива, че възпоминанието трябва да бъде за всички над 100 000 жертви на междуетническата война в Босна и Херцеговина.

Генерал Ратко Младич, който е основен обвиняем за геноцида, е все още на свобода четиринадесет години по-късно. Радован Караджич, тогава президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, е вече предаден на МНТБЮ.

След превземането на Сребреница повече от 8 000 мюсюлмани - мъже и момчета, потърсили сигурност в зоната под закрила на Силите за защита на ООН (UNPROFOR), са екзекутирани от босненските сръбски сили под командата на генерал Младич и от паравоенни части, включително части на сръбската военна полиция. Близо 25 000 жени, деца и възрастни хора са депортирани насилствено.