Светът знае как да спре "Ислямска държава": като пресуши финансовите й източници. Но как точно трябва да стане това? А и откъде идват парите на ислямистите?
Дойче веле търси отговорите на тези въпроси.

Известно е, че терористите от "Ислямска държава" разполагат с огромен капиталов ресурс. По преценки на германското правителство става дума за суми от порядъка на един до два милиарда долара. Текущите им приходи също не са малки - те се събират от контрабандата на петрол и антични ценности, плячкосването на банки, обири и изнудвания на хора, както и от принудителни данъци и дарения.

За разлика от Ал Кайда, организационната структура на ИД е твърде стегната. Тя функционира като истинска държава: контролира обширни области, тамошните ресурси и население. "Затова зависимостта й от чуждестранни финансови постъпления е относително малка", смятат експертите на германското правителство.

"ИД контролира огромна територия и поради този факт успява да генерира капитал на място и да създава финансови потоци, с каквито Ал Кайда не разполагаше", казва ислямоведът Рихард Шулце. Според него, точно този факт значително утежнява международните усилия по прекъсването на финансовите източници на ислямистите.


6 млн. долара на месец само от петрола?

В момента поне приходите им от контрабандата на петрол са по-ниски. Основната причина се крие в ниската цена на суровината. Подобреният контрол на територията на Турция, Ирак и кюрдските области обаче също допринасят за това развитие, твърдят специалисти от Financial Action Task Force (FATF), международна работна група, която се бори срещу прането на пари и финансирането на терористични дейности.

Друг фактор, който намалява приходите на ИД, са въздушните удари, които разрушават инсталации и унищожават цистерни за бензин. От американското министерство на отбраната съобщиха, че само на 16-ти номеври 2015 в сирийската провинция Дейр Есор са били унищожени 116 подобни цистерни.

През пролетта на тази година германското правителство пресметна, че "Ислямска държава" изкарва "максимално по 200 000 долара дневно" от петролния бизнес, което означава по около 6 милиона долара на месец. Има и предположения за още по-високи приходи в тази сфера. Трудно е обаче да се намери достоверна информация.

Важен източник на приходи за ИД са и данъците, които ислямистите събират в окупираните от тях земи. Според Берлин, тамошните хора са "принудени да им изплащат между 5% и 15% от доходите си". Немюсюлманското население пък е обложено с допълнителни данъци. Освен това ИД събира и такси за ползването на ток, вода, телекомуникации, транспорт и недвижими имоти.

Щом обаче ислямистите попаднат под засилен военен натиск, приходите им автоматично намаляват. "От юли насам ИД постоянно губи територии и приходи", пише в последния си доклад американската Агенция за анализи IHS, която посочва, че "това намалява и възможностите на ислямистите да набират нови бойци".

Оценките за числеността на бойците на ИД се различават доста силно. По преценки ЦРУ от края на 2014 година, ислямистите имат около 30 000 въоръжени бойци. Американският експерт по сигурността Давид Гартенстейн-Рос от Джорджтаунския университет обаче предполага, че те имат около 100 000 бойци. Да се поддържа подобна армия не е никак евтино. По данни на германското правителство, обикновените бойци взимат месечно между 400 и 500 долара, а командирите - над 3000 долара. Излиза, че само за заплатите на бойците са необходими по около 15 милиона долара месечно.

Берлин разполага освен това с информации, според които терористичната организация получава и "дарения от частни спонсори, намиращи се в региона на Персийския залив, като част от даренията се събират под прикритието на различни хуманитарни организации, а друга част - съвсем открито". Предполага се обаче, че за ИД този вид дарения стават все по-маловажни.

На срещата на Г-20, провела се в Анталия на 15-ти ноември, Financial Action Task Force (FATF) представи свой нов доклад. От него става ясно, че от 2010 година насам в Саудитска Арабия са били произнесени 864 присъди заради финансово подпомагане на терористична дейност. На второ място са САЩ - със 100 подобни присъди. Като цяло обаче подобни наказания остават рядкост. Според доклада, само в 33 от общо 194 проучени държави са били произнесени осъдителни присъди над хора, замесени във финансирането на тероризма.

Според FATF, досега 37 държави са въвели сами за себе си санкции срещу отделни личности и организации и са замразили техните банкови сметки. В това отношение, според размера на замразените суми, Саудитска Арабия заема първото място - до средата на август 2015 тя е блокирала близо 31 милиона евро. В САЩ са били замразени 20 милиона, а в Израел - 6 милиона евро.

Заключението на експертите от Financial Action Task Force гласи, че независимо от известния напредък, борбата срещу финансирането на тероризма се води все още твърде бавно. Според тях, освен това повечето страни не използват максимално законодателните възможности в това отношение.


За атентати не са нужни много пари

Голяма част от подозрителните финансови трансакции се извършват извън официалните банкови системи. Ислямоведът Шулце дори твърди, че ИД е изградила система за трансакции, базираща се на арабската система Хавала, която представлява неформална мрежа за превод на средства, основаваща се на доверието. Тази система съществува в арабските страни от древни времена и действа паралелно с официалната финансова система.

"Дори и експертите трудно могат да проникнат зад тайните на тази система", твърди Шулце. "При нея плащанията се извършват анонимно. Човекът, който дава пари назаем, не винаги знае кому ги дава, а онзи, който ги получава, рядко знае откъде идат парите", казва той.

Според американската Агенция за анализи IHS, независимо от понесените загуби в Сирия и Ирак, способността на ИД да нанася терористични удари в чужбина не е намаляла. А и за терористични нападения като тези в Париж не са необходими много пари. Норвежкият институт за изследвания по въпросите на отбраната е проучил 40-те най-кървави атентата в Европа между 1994 и 2013. Той установява, че повечето от тях са стрували не повече от 10 000 долара.